Med - tekuté zlato, tekutý lék!

O tom co všechno dokáže med byly popsány kilometry listů. Med není jen sladká potravina, je to skutečně životodárný koktejl. Tonizuje organismus, posiluje ho, dodává mu "šťávu", dokáže zahojit velmi těžké rány i ty hluboké, řezné. Při nanášení na pleť jí dodává výživu a ochranu, pomáhá léčit množství kožních problémů, mnoha nemocným s kardiovaskulárními chorobami dokáže snížit krevní tlak a pomoci srdci v namáhavé práci. Med je antibakteriální a antivirotický, pomáhá tedy při běžných nemocech. Účinky medu jsou tak široké, že je dobré se s nimi seznámit v odborných knihách a med si pak už jen vychutnávat a vychutnávat...

Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb. se medem rozumí jen potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv rostlin /nektar/, výměšků hmyzu na povrchu rostlin /medovice/, nebo na živých částech rostlin včelami /Apis mellifera/, které sbírají, přetvářejí, kombinují se specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech. Medem tedy nelze označovat rostlinné, cukerné sirupy, které často mají opačné účinky než pravý včelí med.

Med je produktem včel, není to žádný uvařený cukrový roztok. V tom je zásadní rozdíl. Zatímco po konzumaci cukrových roztoků a cukru sacharózy se vám obecně budou kazit zuby a pomalu si způsobíte vážné zdravotní problémy včetně kardiovaskulárních chorob, med má na lidský organismus zcela opačný účinek. Civilizační obtíže dokáže velmi účinně zmírňovat, čemuž se dnes věnuje takzvaná Apiterapie, léčení včelími produkty. A za zmínku také stojí, že se vám po medu rozhodně zuby kazit nebudou. Při jeho trávení nejsou potřeba minerální látky /sám je dokonce obsahuje/, tak jak to vyžaduje cukr, čímž nebudou čerpány ze zubů a kostí. Medem se po staletí hojily i kožní problémy a hluboké řezné rány.

Říká se, že med vydrží věčnost, což potvrdili archeologové, kteří ho vyndali z egyptských pyramid. Stále byl vhodný ke konzumaci. Ale! A to je potřeba zdůraznit, čerstvý med je přeci jen čerstvý. A takový dostanete jen od včelaře. Na délce a podmínkách skladování záleží opravdu velmi.

Zdroj Beeinfo, včelařský odborný internetový magazín uvádí kvalitu medu na aktivitě osaženého enzymu invertázy a jejího testování.

Výsledky ukázaly, že poločas rozpadu invertázy při skladování v rozmezí teplot 18°C – 25°C je pouze 3 roky. To znamená, že během tří let se sníží její aktivita na polovinu. Při skladování při teplotě 15°C je poločas rozpadu invertázy čtyři a půl roku.

Platí tedy, že čím nižší teplota ve skladu, tím lépe. Med bez obav můžete i zmrazit. Před spotřebou ho vyndáte den předem. Mrazením významně zamezíte krystalizaci medu. Po rozmrazení začne krystalizovat za 3 - 4 týdny.

Dobrý med obsahuje 16 - 18% vody. Pokud je množství vody menší než 20%, nemohou se v medu množit mikroorganizmy a med se nekazí. Při vyšším množství vody se obvykle rozběhne jeho kvašení a med je znehodnocený. Dobří včelaři, jako jsme my na Neobyčejné včelí farmě, vám dodají med jen kvalitní, který rozhodně kvasit nebude.